понедељак, 9. април 2018.

Банкя


Prolomka je “pobedila“ u foto-finišu (bar što se objavljivanja tiče) ali je više kao kod tenisa, obe vode su bile u polufinalu (pa su na istom nivou).
Dakle, sasvim sigurno da vode sa više minerala mogu biti jednako dobar ili bolji izbor, ali je sigurno da je većina vodovodskih voda takva (umerene do znatne tvrdoće i svakako ispod 500 mg/l ukupno), pa je značaj voda koje su meke (nizak sadržaj Ca i Mg) ipak veći (ako se već kupuju). Naravno, posebna priča su visokomineralizovane vode (naročito sa visokim sadržajem Mg) ali o njima nešto kasnije.

Банкя je po nastanku i rezervoaru veoma bliska (već opisanoj) Gornjoj Banji, ali je po sastavu (makar jona koji čine “tvrdoću” vode) prava “posestrima” Prolom vodi, od koje se najviše razlikuje u nešto višoj (opštoj) mineralizaciji. Poseno se ističe visok (iznad 100 mg/l) sadržaj sulfatnih jona. Ostalo je slično, nešto veća tvrdoća u odnosu na Prolom ali i dalje veoma niska te skoro dvostruko više natrijuma. Ove specifičnosti sastava utiču na veoma poseban (jako dobar) ukus ove vode. Za navedenu sličnost sam smatrao pre svega sličnu tvrdoću, sadržaj hidrogenkarbonatnih i kalijumovih jona te pH vrednost. Zbog različite geneze i ne baš sličnog (ukupnog) hemijskog sastava, ove vode su daleko od iste grupe (čak).

Ova voda je pravi biser među vodama, jer je gotovo idealna kao “glavna” (primarna) voda za piće. Naročito u letnjem periodu. Od “idealnosti” je deli uglavnom nešto viši sadržaj natrijuma (koga ne smatram preteranim, ali je svakako iznad proseka za standardne, vodovodske ili flaširane, vode). Odlikuje je visoka baznost, koja je (slično Prolom vodi) na gornjoj granici “standardne” (vidi prethodne tekstove) vode za piće (po čuvenoj, navedenoj, preporuci evropske komisije).

Opis (zvanični): Prirodna mineralna voda Bankya dobija se iz bušotine TK 1 "Ivanyane" u gradu Bankya. Karakteriše je izuzetna prirodna čistoća, stabilan fizičko-hemijski sastav i niska mineralizacija. Bankya voda duguje svoju prirodnu čistoću činjenici da je vadi sa dubine od 740 metara. Zbog niskog sadržaja minerala (ukupna mineralizija vode Bankje 327,87 mg/l) i ugodnog svježeg okusa prikladana je za svakodnevnu upotrebu.

Sastav i fizičko-hemijske karakteristike (podaci sa etikete; saglasno Sertifikatu Ministrarstva zdravlja № 94 od 30.05.2012 god.):
Suvi ostatak na 180 °C: nije dat
Opšta mineralizacija:  327,87 mg/l
Električna provodljivost: 420 mS/cm
(prilična, zbog relativno visoke mineralizacije, za jednu jako meku vodu, ovo je u rangu većine vodovodskih voda za piće)
pH: 8,71 (veoma precizno dato, uslovljeno analizom, zbog arterškog porekla ne bi trebalo da odstupa mnogo, tako da se može uzeti 8,7 ± 0,3)

U svakom slučaju spada u (inače retke) vode sa pH između oko 8,5 (i nešto više), što je za vodu koju najviše pijete preporučljivo (nije, naravno, obavezno, sasvim je o.k. i 7,5 ali ipak da naglasim jer je o.k.).

Hemijski sastav:

Anjoni 
mg/l
Katjoni 
mg/l
Cl-
11,64
Na+
84,21
F-
0,51
K+
0,57
SO42-
107,20
Ca2+
8,29
NO3-
N/A
Mg2+
N/A*
HCO3-
72,20
CO32-
7,00

* sadržaj nije dat; može se smatrati “manjim od 1 mg/l” (moguće da je čak < 0,1 mg/l)
Gotovo identičan sadržaj hidrogenkarbonatnih jona sa Prolom vodom (razlika je cca. 0,5%). Ipak, nešto je veći jer je kod Prolom vode dat kao ukupan (zajedno sa karbonatnim jonima) a ovde je (pravilno i precizno) posebno dat sadržaj karbonatnih jona. Ovo je uslovljeno hemijskom (preciznije, termodinamičkom) ravnotežom na pH vode; ispod pH=9 je još uvek dominantno prisutan hidrokarbonatni jon, ali je već za pH > 8,5 prisutan i “slobodan“ karbonatni jon, da bi se već trebao navesti i na etiketi.
Konkretno, ovde je odnos Hid. Karb. i Karb. Jona približno 10:1.

Tvrdoća vode: 1,16 °dH

Nitratni jon nije dat, verovatno ga ima u maloj koncentraciji (svakako ispod 1 mg/l ).

Komentar sastava: 

VEOMA POSEBAN! (svakako je kombinacija rastvora NaHCO3 i NaSO4 veoma niske koncentracije).

Prva primedba, svi joni su dati sa najmanje jednom značajnom cifrom viška, ne shavtam čemu tolika "preciznost" (tačnost nije sigurno), (bar) jedna "decimala" je tu svakako suvišna (nema nikakav značaj, osim možda "psihološki", no onima koji ne čitaju ne znači a oni koji čitaju pa "bode oči").
Relativno visok sadržaj natrijuma vodi daje ukus (razlikuje je od destilovane, inače bi bila blizu istoj). On jeste značajno viši od "niskog sadržaja" Na za vode (do 20 mg/l) pa i skoro duplo veći od Prolom vode ali je i dalje dovoljno nizak da do 1 lit. ove vode neće remetiti bitno čak ni restriktivne dijete (po pitanju Na), ali je ipak 100-nak mg od dozvoljenih (npr.) 500 nešto što ukazuje na konsultaciju sa lekarom (možda ograničiti unos na litar dnevno). Za sve ostale ovo NIJE (nikakav) problem. Ovde je primedba “jača” nego za Prolom vodu.

Sadržaj ostalih minerala je dovoljno nizak da obeshrabri pokušaje pijenje destilovane vode.

Tvrdoća vode je niska i po tom parametru je svakako veoma meka voda. Tvrdoće ima ali tek cca. 1 stepen (cca. 20 mg/l ekvivalentnog CaCO3). Može se smatrati idealnom vodom za piće, uz povremeno pijenje voda sa višim sadržajem Ca i Mg jona.
Ovo ipak opominje da je dugotrajno i isključivo pijenje ove vode (ali u veoma duugoom periodu) nešto što bi trebalo da se radi u dogovoru sa lekarom, a ranije pominjane studije bi rekle da time čak (iako malo verovatno) možete povećati rizik u vezi sa kardiovaskularnim problemima. Lično nisam posebno ubeđen u to, ali ostaje da je oblast NEDOVOLJNO istražena (vidi tekstove o pijenju destilovane vode).
Uz kvalitetan unos Ca i Mg hranom i dodatnom vodom sa (makar) srednjim (uobičajenim) sadržajem ovih metala, NE BI trebalo da bude ikakvih problema čak i da Банкя bude osnovna voda za piće.
Svakako, ovim (malom tvrdoćom), kao i visokom alkalnošću, se (prosto) NAMEĆE kao dodatna (dopunska) voda za piće u dugom vremenskom periodu.

Flouridnog jona ima (za mene i po meni) IDEALNIH 0,5 mg/l !!
Ovo je praktično idealna koncentracija za vodu koju primarno pijete. Zvanično joj malo nedostaje (0,7 mg/l se obično uzima kao donja granica), ali u nekim zemljama je idealno od 0,5 do 1.0 mg/l (npr. Indija), te bih ovo uz veliku potrošnju (“dovoljnu”, npr. 2 lit. dnevno) uzeo baš kao idealno. "Fluoro paničari" (čak i neke moje kolege?! Neverovatno, zar ne?) bi uglavnom bili zadovoljni iako bi uzeli ovo (zapravo) kao gornju granicu koncentracije i nešto što može da se pije a da “nije toksično”. Znači to je i za njih nešto kao prelazna ocena (2-, šestica od 10).
Racionalno, ovo je nedovoljno ali uz pravilnu ishranu i prosečne suplemente fluora (makar zubna pasta isključivo) sigurno nije problem.

Ocene:
Formalni sastav 8/10, Sastav* 9/10, subjektivni utisak 9/10, ukus 9/10**, posebnost sastava 10/10, izbalansiranost sastava 9/10, pogodna za svaki dan 9/10, pogodna kao jedina voda 8/10, pogodna kao dopunska voda 9/10, pogodna kao osnovna voda uz dopunsku (dopunske) voda (vode) 10/10.

Ukupno: 90/100.

*sa subjektivnom primesom (ali cepidlački).
** prilično „neutralan“ (normalan), ali manje nego Prolomka ili Gornja Banja. U odnosu na njih dve ukus je drugačiji. Malo više “banjski”, naročito “arteški” i deluje alkalnije (baznije) iako to nije (verovatno zbog više mineralizacije, naročito zbog visokog sadržaja sulfatnih jona, i relativno visokog sadržaja natrijumovih jona).
Kategorija (vrsta):  meka (umereno tvrda) voda, bazna, relativno niske mineralizacije (daleko od “ultra-niske”). Po sastavu: kao što sam i sam naveo (Ca//Na hidrogenkarbonatna, i sulfatna).

Glavne (subjektivne) primedbe:  Lično jedna od češćih koje koristim (kad god mogu). Pre svega kao (“običnu”) pijaću vodu. Može biti i primarna voda, ali ostaje sumnja da je za to idealna (kao i Prolom i Gornja Banja ali iz drugih razloga). Svakako je idealna ako se koristiti kao dopuna ako vam je vodovodska voda (jako) tvrda (čest slučaj u Srbiji i šire u regionu (Balkanu). Idealna u količini od 1,0 do 1,5 litar (bez ikakvih potreba za konsultacijama sa medicinskim stručnjakom), odnosno oko 50% vašeg ukupnog unosa vode u dužem periodu.  Zbog (uopšte) niskog sadržaja minerala, a naročito Ca i Mg može (treba) se kombinovati i sa normalnim vodovodskim ali i (posebno, makar u manjoj količini) visoko mineralizovanim vodama.
Zbog skoro idealnog sadržaja fluora, osim zubne paste ništa drugo vam (od “suplemenata” fluora; za održavanje zdravlja zuba) ne treba.
My absolutely  (moja apsolutno) NO. 2, 3 ili 4?
Svakako ne, ali zaista ima jedinstven sastav i uopšte je posebna voda.
Jednostavno vode bogatije mineralnim materijama osim ukusa imaju i poseban značaj, iako o njima nešto kasnije (dve kategorije, visoko mineralizovane i jednostavno nisko mineralne ali veće tvrdoće, neke od njih su i najpoznatije uopšte).
Možda i moja no. 3 „dopunska“ voda.
Relativno niska ocena ne treba da se uzima kao neki apsolutni kriterijum; 9 od 10 je vrlo visoko a više od toga je zbog toga što je jako niske mineralizacije i nešto većeg sadržaja natrijuma te možda i previše sulfatnih jona (makar time ličila na čuveni Vittel, makar “trećinski”). Na kraju krajeva ako (ikada) budem pravio liste, biće tu i kategorija “banjskih voda” gde će svakako biti, kao i Prolomka i više rangirana („boda“).
Dakle, OVO SU OCENE ZA VODU (VODE) KAO PIJAĆU (PIJAĆE).
Samo da podsetim.
Shodno tome razlike od po bod ili dva nisu od većeg značaja, tj. više je stvar ukusa. To što ovakva (i prethodno razmatrane) vode nemaju “apsolutnih 100” je samo odlika toga da prirodni izvori imaju svoje posebnosti ali su retko kad jako izbalansirani.
Leti je voda skoro idealna (malo više natrijuma nije problem, već može biti i korisno) kao i za one koji se bave sportskim aktivnostima.

Zapažanja:  I pored visoke pH vrednosti, Bankja nema izrazito alkalan (bazni) ukus, no on se više oseća nego kod nekih baznijih voda (već pominjano).
Ukus je taman specifičan i blizu idealnog (za jako meku vodu).
Ima nešto svežiji ukus od svih do sad opisanih …

NAPOMENA:
Na novijim etiketama je naveden drugačiji mineralni sastav ove vode!
Po analizi sa kraja avgusta 2017.
Na sajtu je još uvek “stari” sastav, koji je i ovde u tekstu.
Nisam sačuvao etiketu (od pre neki dan), ali ću svakako navesti isti kao dopunu.
Uglavnom:
pH = 8,33
(nije neverovatno, slična razlika je i kod Prolom vode i Voda Vode, to je ipak 5 godina razlike)
Flouridni jon: 0,48 mg/l (praktično identično)
Tvrdoća je nešto veća, Ca++ jona sada ima oko 11 mg/l što znači da je tvrdoća nekih 1,6 °dH, što je još uvek veoma nisko i po čemu spada u veoma meke vode (čak i po najstrožim kriterijumima, i to najmanje 2x manje tvrdoće od maksimalne za tu kategoriju).
Nešto više sulf. jona, ali i Na (čak nešto preko 100 mg/l).

Zbog ovoga sve što je napisano ostaje, samo je više izraženo!

Baznost je još “idealnija” i još ređa (između 8 i 8,5). To kao i sve drugo čine vodu pogodnijom kao osnovnom (za svakodnevnu i pretežnu upotrebu) ali sve manje “dopunskom”. Sadržaj Na jona i dalje nije kritičan ali je već za konsultacije za jako restriktivne dijete po pitanju Na.
Otprilike još je više “sportska” i “letnja” voda, a manje idealna kao isključiv izvor pijaće vode.
Idelna za sve kombinacije!
Uzmite da je pravi sadržaj između merenja 2012. i 2017.

Ovo je i opomenama da se sadržaj ne uzima “na dve decimale” jer je izvesno da u vašoj flaši nije baš onaj sa etikete. Prirodni izvori (makar i stabilni) uvek imaju izvesne varijacije, od po par % u toku sezone a na više godina i veće (kao što se iz priloženog vidi).

Lična kategorija vrsta: Omiljena. Kombinacija osnovne i dopunske (vode).
Konačna (ukupna) (pr)ocena u zagradi komercijalna:  Preporuka. (Recommended)

P.S.
1) Komercijalni slogan:

Банкя – Извор на живот!     

Zvuči zaista dobro. Doduše pomalo je “otrcana fraza” ali i dalje je o.k.

2) Geološki voda je iz dela (šire Sofijske regije) slično vodi Gornja Banja, linkovi su dati u tekstu o toj vodi.

3) Lekovitost vode u tradicionalnom smislu (definitivno) postoji. Ipak, uglavnom se ne koristi za “lečenje” (makar pomoćno) i to se NE potencira.
Još jednom napominjem da tvrdoća vode NE dovodi do kalkuloze bubrega, ali će svakako mekša voda biti dobra za takva stanja, naravno uz lekarske preporuke. Već je o tome dosta rečeno u prethodnim tekstovima. Ovde (kod ove vode) tvrdoća nije baš NULTA ali je svakako veoma niska i to je (između ostalog) JAKO preporučuje za svakodnevnu upotrebu.

4) At last but not least (na kraju ali ne i po značaju): jedno lično zapažanje:
Ova voda odlično gaši žeđ (nesumnjivo je “šampion” (ili makar na postolju, top 3 u širem regionu) među mekim vodama po ovom pitanju). Značajno za jednu meku vodu.
Uopšte, nešto svežiji i manje neutralan ukus čini da je ovu vodu lakše popiti od (jako) banjskih, tako da zaista može biti idealna za nadoknadu vode uz sportske aktivnosti što zakupac (koncesionar) izvora (Coca-Cola, Hellenic) posebno naglašava.

Neko će reći, “a pa da, kapitalistička posla” (aludirajući na veliku kompaniju, ne tako popularnu, naročito kod onih koji se bave alternativnom medicinom i sličnim), no uzmite to ne kao minus nego (baš) plus – takva (ozbiljna i velika) kompanija SVAKAKO veoma BIRA koje će izvore ekspoatisati. Osim čisto ekonomskih interesa, očigledno da je ova voda prošla “sito i rešeto” analiza vrhunskih stručnjaka (raznih oblasti).

Više informacija na:


Sajt je inače moderan i prilično dobro napravljen. Ima sve relevantne informacije ali bi (makar linkovima) mogli da se dopune geološkim informacijama.
Naravno, shodno velikom kapitalu (i vlasniku) sajt je pretežno komercijalnog karaktera.
Kao i kod Rosa vode (jedna od sledećih; btw. dodatni dokaz da u C-C kompaniji znaju posao, doduše sa tolikim kapitalom i mali Perica bi od tri vode iz Bugarske i Srbije izabrao obe ove) potencira se briga za ekologiju (“plant bottle”, tj. PlantBottle™) i njihova voda kao ona koju trebate stalno piti a naročito ako (kad) se bavite sportom.
Tu su i informacije za distributere i uopšte prodavce, ali vredi pogledati sajt.

Нема коментара:

Постави коментар