Sada (definitivno) manje „tehničkih detalja“ (u ovom delu
teksta).
U veliku nauku bi otišli ako uzmemo u obzir stukturu vode,
gde pobornici kažu da destilacija vraća „pravu“ prirodnu a ima naučnih radova
gde se tvrdi suprotno (nijedni nisu posebno ubedljivi).
Ovo je sve vrlo diskutabilno jer je „prava“ („prirodna“)
struktura vode nešto što nije do kraja istraženo, naročito „fiziološka“
struktura. Uostalom, voda stalno menja tu klastersku strukturu (velike
strukture koje obuhvaju nekih 10-6 mol vode, tj. 1017
molekula). Karakteristično za sve tečnosti a za vodu posebno.
Na kraju krajeva, u organizmu voda (sigurno) menja tu
„makro“ stukturu pa je sve to nešto o čemu će se tek istraživati. Ne bih
preterano na ovo obraćao pažnju.
Manjak minerala jeste nešto o čemu treba voditi računa i to
nadoknaditi hranom. Doduše ovo nije samo karakteristika DV nego i prirodnih
(izvorskih) voda koje su jako nisko mineralizovane (a sve popularnije).
„Ispiranje“ organizma DV je pomalo preterano, nije ni
nemoguće ali treba mnogo vremena i velike količine unosa za tako nešto. U
principu organizam se navikne na to pa se unosi nešto manja količina vode od
uobičajene pa sve dođe na mesto.
O ovome će više reči biti u tekstovima o tvrdoći vode.
Zanimljivo da nema ni mnogo (ozbiljnih) istraživanja ni posebnih preporuka u
vezi sa tvrdoćom vode (ima ali daleko manje od očekivanog, ali posebna je
tema). Moj lični stav je da tvrdoća vode treba (ipak) da bude 50 mg CaCO3
(bar oko 3 dH°) za stalnu dugu upotrebu. Nemački stručnjaci su se ovim malo
više bavili, sada pričam po sećanju (da ne listam literaturu) ali postoje neke
preporuke da je 30 mg CaCO3 tvrdoće (ukupne, Ca i Mg) neka granica
za isključivu upotrebu, mada je kasnije to korigovano (i) na 20 mg CaCO3
što je već jako blizu destilovanoj vodi (naravno, meke vode mogu sadržati druge
soli, pa je priča šira i komplikovana).
Ovo znači da se u kombinaciji sa nekom vodom normalne
tvrdoće DV može (itekako) koristiti čak i u dužem vremenskom periodu. Ipak da
pomenem da je utvrđeno da jako meke vode (destilovana onda više) mogu da
doprinesu (eventualnim) problemima sa kardiovaskularnim problemima ali o tome u
posebnom tekstu (istraživanje je statistički bilo zasnovano ali ne baš strogo
kontrolisano, naročito u smislu mnogo faktora koji su mogli dodatno da utiču).
Ono o čemu se mora voditi računa je da DV slabo gasi žeđ, da
(praktično) nema ukus i da je blago kisela (pH obično oko 5 ako je sveža). Na
ukus se treba navići, problem je i sa niskomineralizovanim vodama (o čemu ću na
posebnom primeru dosta moći da kažem). Ovo je i normalno jer rastvorene soli
(manje gasovi) daju vodi ukus. Slabije gašenje žeđi može biti problem ali je i
to pitanje navike i individualne osetljivosti na to ... u svakom slučaju, može
se (bar leti) dodati i neka druga voda.
Blaga kiselost ... e to neće oprostiti DV vodi a nije toliko
bitno!
O ovome svakako poseban tekst (verovatno) ali samo
najvažnije: DV voda nema visok puferski kapacitet pa zato i lako prelazi u
kiselu (vodu, sredinu, rastvor) ali zato ta „kiselost“ neće mnogo da utiče na
organizam. Uopšte je ovo pitanje (od strane laika) preterano istaknuto (alkalne
vode), ima tu malo i istine ali ne u smislu u kom se priča, o tome (naravno) u
posebnom teksu o alkalnim vodama (ne, nisu svemoguće, nisu eliksiri mladosti,
ne sprečavaju kancerogena oboljenja*, a još manje leče, itd. i sl.).
*bar za sad nije dokazano. Ono na čemu se zasniva (za sada,
verovatno i od sada) mit je nešto što nema ozbiljnu naučnu potporu. Organizam
(čoveka) ima veliki puferski kapacitet i on se manjim delom zasniva na sastavu
elektrolita, više na proteinima (i aminokiselinama). Aminokiseline imaju
(zaista, ne treba biti veliki hemičar za to) veliki puferski kapacitet (da tako
uprostim).
Alkalnost vode (čak i kad se unosi u većim količinama i dug vremenski
period) nema poseban značaj za pH organizma (ionako je on u granicama od oko
±0,05 od prosečnih 7,40 (ne držite me za „svaku decimalu“ sada pričam „iz
glave“, kad budem citirao literaturu (što manje ću, ipak ne pišem pregledni
naučni rad), ona će biti tačnih podataka). O tome više u posebnom tekstu. Ovde
iz razloga da ni kisele vode, naročito niskomineralizovane (popularne su takve
bazne) takođe nemaju ni veći negativan značaj.
Čak iako se ne preporučuje pijenje vode sa pH manjim od 6,5 (po Eu direktivi 98/83/EC, o čemu (naravno) poseban tekst) za
destilovanu (ili skoro takvu) nije od većeg značaja, jer će par desetih delova mg
NaOH ili par mg „sode bikarbone“ od kisele prave neutralnu ili blago baznu*. Za
puferske mogućnosti organizma ništa posebno.
* ako ćemo u „sitna crevca“ za porast pH destilovane vode za
jedan (npr. od 7 do 8) potrebno je tek 40 mikrograma NaOH (10-6
mol), ako je već malo zakišeljena (upijanjem CO2 iz vazduha pre
svega) onda svakako nešto više (npr. za porast od 5,5 na 6,5) ali je svakako mg
(jedan ppm!) na litar NaOH dovoljan da preokrene od DV vode u blago baznu (a
posle ide lako i do desetke!*).
*CO2 „pruža otpor“ jer pravi „puferčić“ (jako ga
je malo iz vazduha u vodi pa zato deminutiv), preko ravnoteže CO2×H2O („ugljena
kiselina“, u starim knjigama H2CO3 što praktično ne
postoji), HCO3-
i CO32-
jona, a kad se „pufer“ potroši, pH skače (ma ripa) kao luda (pH vrendost pa je
ženskog roda).
Btw (ovo je sve računica napamet, bukvalno, da bih je potpisao morao bih makar "olovku i papir" da uzmem (uz digitronče), mada se "velike brojke" preko eksponenata svode na jednocifrene brojeve ... no, opet - da naglasim da se ne uzima kao "zdravo za gotovo" (za osmotski pritisak sam koristio "pinkle" i "sokoćala").
Btw (ovo je sve računica napamet, bukvalno, da bih je potpisao morao bih makar "olovku i papir" da uzmem (uz digitronče), mada se "velike brojke" preko eksponenata svode na jednocifrene brojeve ... no, opet - da naglasim da se ne uzima kao "zdravo za gotovo" (za osmotski pritisak sam koristio "pinkle" i "sokoćala").
LEPO SAM ODBRANIO PREČIŠĆENU VODU ... ZNAČI DA SAM „ZA“?
Pa ... nisam baš. Naveo sam samo da surova kritika pijenja
vode nije previše zasnovana.
Btw. Ljudi (istorijski/evolucijski)
nisu baš pili destilovanu vodu ali jesu vode koje su blizu tome (kišnica,
kondenzovana voda i slično).
Ipak je pijenje takve vode povezano pre sa rizicima nego sa
„pucanjem od zdravlja“. Ne vidim razlog (poseban) da je ovakva voda zdravija od
niskomineralizovane (koja ispunjava sve zahteve) meke vode sa nekog izvora (ili
iz bušotine). Čak ni od prosečne česmovače.
JEDNOSTAVNO – propisi za pijaću vodu su toliko detaljni,
striktni i u praksi (više decenijski na milionima ljudi) dokazani, da bi dalje
prečišćavanje bilo potrebno. Onde gde je kvalitet vode sumnjiv može biti od
koristi (kao i u vanrednim situacijama) ali ne mnogo više od toga.
Pro & Cons. (Za i Protiv)
Pro (ZA): Voda sadrži manje teških metala ... i uopšte
supstanci koje destilacija dobro uklanja.
Cons (protiv): međutim, sadrži i manje (korisnih) minerala,
a može i povećati konc. nekih zagađivača, naročito organskih (sa visokim
naponom pare), gde spadaju i pesticidi. RO voda je tu u prednosti ali i ona
nije savršena, manji (pa i veći neutralni) molekuli mogu proći kroz membranu
(„kao nož kroz sir“), membrane fauling se teško kontroliše u kućnim uslovima
(naročito za supstance koje ne utiču bitno na provodnost vode, inače je
konduktometar uglavnom dovoljan).
Pro: sadrži manje mikroorganizama. Destilacija ih ubija
(naročito viruse), a RO ih u velikoj meri uklanja (mada stare membrane mogu i
da pogoršaju ovaj parametar a da to ne možemo lako detektovati, bez analize).
Cons: Da, ali nije bitno. Dobro, nema crvenih kolonija, ni
onih dozvoljenih nepatogena, ali propisi su dovoljno dobri da problema neće
imati 99,99% ljudi (i više), a i postavlja se pitanje da li je potpuna
sterilnost nešto dobro ili ne (osim u izuzetnim slučajevima, ovde pričam o
prosečnim).
Ajd' i da obrnemo (prvo mana, pa posle (eventualna)
odbrana):
Cons: Ne sadrži minerale potrebne organizmu! (ovo jeste
značajno)
Pro: može se (prilično) nadoknaditi hranom (suplementima)
ali je pitanje čemu to (može biti skupo a svakako je naporno). Ovo je zaista
veliki nedostatak korišćenja DV vode za piće.
Cons: Loš ukus i loše gasi žeđ.
Nema Pro, može se (donekle) navići ali ostaje kao
nedostatak.
Cons: Brzo se ukiseli (nema puferski kapacitet, upije
ugljen-dioksid ekspresno)
Pro: Da, ali nije mnogo bitno (vidi prethodnu diskusiju).
Cons: Skupa je! (jeste, makar u odnosu na česmovaču)
Pro: da, ali je jefinija od flaširane vode! Treba vam nešto manje od kWh
po litru što znači 5-6 rsd po litru (4-5 Euro cents). Destilator je ... par
stotina € ($) ... može i nešto jeftinije ali za dobar svakako treba.
RO voda je još jeftinija ... skoro ceo red veličine (u
kućnim uslovima manje; doduše novi sistemi za rekuperaciju energije (postoje i
kod RO) su za destilaciju efikasniji pa se razlika drastično smanjuje).
RO uređaj (kućni) je sigurno par stotina evra, možda i nije
mnogo skuplji ali svakako nije jeftiniji od destilatora. U principu, ne bih
pravio razdor između RO i destilacije (ovde su oba „protiv“ obične vode,
naročito dobre česmovače).
UF! (htedoh još ponešto da kažem ali dosta je i ovo, možda
još ponešto dodam).
Potencijalna korist:
izbegvate (doduše u većini vodovoda retke) neispravnosti vode (obično ispod 1%
uzoraka), može biti i dobro za zdravlje (ali nije dokazano), u svakom slučaju
je prilično prečišćena voda i nije (bar ne posebno) štetna. Možda je korisna u
slučajevima kamen(c)a u bubrezima (iako voda čak ni tvrda za ovo nije
„odgovorna“ već metabolizam, ipak kod ovih pojava svakako da je bolje piti meku
vodu, a od prečićene nema bolje).
Već je navedeno da je odlično za vanredne situacije i
nepravilnosti rada vodovoda (eventualnih i povremenih), izbegava se (koliko god
te priče bile preterane) i štetnost plastičnih kontejnera (PET ambalaže) jer
vodu ćete skladištiti u staklo ili pogodnu plastiku (o tome poseban tekst,
naravno; doduše „jednog lepog dana“ kad dođe na red).
Može uštedeti novac u odnosu na dobre (makar i u plastici)
izvorske vode (niskomineralizovane, sa cca. 50 do 100 mg CaCO3
tvrdoće i oko 100 ppm ukupno rastvorene materije, koje su verovatno još i bolja
varijanta „destilisane“ vode).
U krajnjem slučaju može se mešati (ili naizmenično piti) sa
česmušom i/ili flaširanom vodom.
Završna reč:
Zapravo nisam pobornik pijenja (isključivo) destilisane (ili
RO) vode (ili pretežno nje), ali sam kritikujući je zapravo (Tačku po tačku)
prilično odbranio ovaj koncept (nije mi bila namera). Ovo znači da je moj stav
„pretežno protiv“ manje zasnovan na činjenicama, a više na predrasudama (prethodno pročitanim, strahom od nepoznatog i sl.), pa sam pišući ovo ublažio na
„umereno za“ (oprez za isključivo takvu vodu).
U svakom slučaju,
konsultacija sa lekarom je preporučljiva, ako isključivo prelazite na ovakvu vodu,
u početku bar, radite redovne analize krvi i urina ... lični savet je da to bude
samo deo vode koju koristite (ako uopšte).
Nemojte ići na
isključivo korišćenje ovakve vode zato što je moderno, osim čistoće (nesporne)
vode, većina argumenata da je zdravija nije dokazana, postoje čak i pojedine
studije za suprotno. Ne vidim poseban razlog za prelazak na ovu vrstu vode,
osim ako Vam je vodovodska (česmuša) lošeg kvaliteta (kao alternativa, bar
delimična za flaširanu vodu). Zdravstene razloge takođe ne mogu navesti i
koliko znam ne postoji opravdanje u tom smislu. U svakom slučaju za to su
lekari, medicinska nauka (fiziolozi naročito) bolji sagovornici, pa se svakako
obratite njima, a napamet i po svaku cenu ne hrlite ka ovom konceptu. Mnogo je
tu (raznih) interesa, a nezasnovane kritike česmuše su česte i rade se iz
(raznih) direktnih interesa. U većini slučajeva česmuša ostaje nenadmašna ali
se (odavno) povija pod napadima raznih lobija („pakeri“ i „brendaši“ su tu
najjači, flaširana voda je biznis od više desetina (stotina?) milijardi dolara
godišnje).
Da ne pišem poseban
tekst, možda kasnije, napomena:
za sva tri koncepta ima mesta (vododovska voda,
prečišćena, flaširana (izvorska pa i pripremljena (fabrički prečišćena sa
dodatim mineralima)), ali upravo po tom redosledu (više o tome u pojedinačnim
tekstovima, ako stignem do njih, zavisno od čitanosti i reakcija na blog) a sve
je više obrnuto, i sva prilika da će biti potpuno naopak (redosled). Mislim da
i u XXI veku (smanjenjem zagađenja i (bar) u sledećem) česmuša treba biti
osnova pijaće vode uz dodatke prečišćene i flaširane. No detaljniji argumenti u
posebnim tekstovima.
Нема коментара:
Постави коментар