tag:blogger.com,1999:blog-2565715209331840487.post3246686434670195067..comments2022-04-05T01:58:06.498-07:00Comments on Pijenje vode (pijaća voda); Drinking Water: Vodovodska voda za piće (česmuša); Tap water as drinking waterStevahttp://www.blogger.com/profile/09444563059822089933noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-2565715209331840487.post-77757577367829197212018-02-08T06:18:11.890-08:002018-02-08T06:18:11.890-08:00Za tako kratko vreme ne postoji ništa (što bi na u...Za tako kratko vreme ne postoji ništa (što bi na ukus mnogo uticalo) osim što može da izađe vazduh (dispergovan) (kad ga je više onda je voda "bela", što se pogrešno povezuje sa hlorom).<br />Verovatno se radi o tome.<br />Duže vreme dovodi do rastvaranja CO2 i "zakišeljavanja" vode, što joj menja ukus (uglavnom na lošiji).<br />Vodovodske vode su uglavnom sa visokom konc. rastvorenog kisenonika (posebno one koje prolaze kroz proces ozonizacije, kao što je (uglavnom) Bgd. vodov. voda), blizu ravnotežne, tako da to manje utiče na ukus.<br />Pretpostavljam da je ukus "manje svež" no to je manje-više normalno.<br />Vodu držite u zatvorenoj posudi i koristite u toku dana.<br />Više od 24 h nije preporučljivo (mada je moguće), znači menjajte minimalno na dnevnom nivou.<br />Potrebno je više sati (npr. preko noći, ili ujutru za popodne) da nivo hlora (tzv. slobodni rezidualni hlor, SRH) padne blizu nule (svakako ispod 0,2 mg/l što je granica uticaja na ukus). Dakle, zavisno od početne (0,2 do 0,5 mg/l) rezidual se zadržava (npr.) 4-24 h.<br />Naravno bez njega vodu treba brzo potrošiti (može i posle 24 h ali ako se "cevči" (često otvara), bolje je da to ne bude više od (bar) 48 h, mada strogo gledano već niste u "idealnom režimu" zaštite.<br />Inače, treba voditi računa i kod "baloniranih" voda da se po otvaranju prespe u manje posude ili potroši što pre (u par dana), što je izvesno samo leti, zimi može i da se oduži (osim toga kad otvorite balon, malo po malo, pomerate ravnotežu i voda je vremenom (makar malo) kiselija).<br />Kad voda (vodovod.) malo odstoji dobija "blaži" ukus, no to delom bude i zbog temperature (koja je bliža sobnoj) nije sve do dispergovanog vazduha i SRH.<br />Pozdrav!<br /><br />P.S.<br />Izvinite na ovom "malom" kašnjenju (iskreno, već sam bio digao ruke od toga da će postati popularno i da će biti pitanja; popularno i tako i tako (čita se) ali pitanja ni od korova).Stevahttps://www.blogger.com/profile/09444563059822089933noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2565715209331840487.post-58667018650318166282018-02-08T06:16:22.061-08:002018-02-08T06:16:22.061-08:00Аутор је уклонио коментар.Stevahttps://www.blogger.com/profile/09444563059822089933noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2565715209331840487.post-66215595609393307322017-11-14T03:17:32.146-08:002017-11-14T03:17:32.146-08:00Jedno pitanje - primetio sam da voda iz beogradsko...Jedno pitanje - primetio sam da voda iz beogradskog vodovoda ako odstoji u otvorenoj posudi 15-20 minuta dobije neki čudan ukus. Ako se proba neposredno po sipanju u čašu tog ukusa nema. Šta je uzrok tome, možda neka reakcija sa kiseonikom iz vazduha?Слободанhttps://www.blogger.com/profile/03430600738656551915noreply@blogger.com